consultanta economica si fiscala Marţi, 2018-Octombrie-23, 2:49 AM
Bine aţi venit Vizitator | RSS
Meniu site

Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 27

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0

Acasă » 2016 » Octombrie » 13 » Taxarea serviciilor electronice
2:37 PM
Taxarea serviciilor electronice

*Servicii furnizate pe cale electronic = furnizarea si conceperea de site-uri informatice, mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor, furnizarea de programe informatice - software - si actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte si de informatii si punerea la dispozitie de baze de date, furnizarea de muzica , de filme si de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea si difuzarea de emisiuni si evenimente politice, culturale, artistice, sportive, stiintifice, de divertisment si furnizarea de servicii de învatamânt la distana. Atunci când furnizorul de servicii si clientul sau comunica prin curier electronic, aceasta nu înseamna în sine ca serviciul furnizat este un serviciu electronic;

Incepând cu 1 ianuarie 2015, indiferent de locul în care sunt stabilite persoanele neimpozabile, în Uniunea European sau în afara acesteia, locul taxarii cu TVA a serviciilor furnizate pe cale electronica , este locul unde beneficiarul este stabilit, îsi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita .

Pentru serviciile electronice prestate catre persoane impozabile se aplica regula taxarii inverse.

In cazul in care se presteaza astfel de servicii catre persoane neimpozabile, dat fiind faptul ca acestea se taxeaza acolo unde beneficiarul este stabilit, prestatorul trebuie sa se inregistreze si sa plateasca TVA in statul de consum al serviciilor.

Dar,prestatorul poate opta pentru utilizarea regimului special pentru serviciile electronice în România (stat membru de înregistrare) pentru toate serviciile electronice prestate persoanelor neimpozabile stabilite în Uniunea Europeana si nu numai.

Prestatorul de servicii electronice catre persoane neimpozabile stabilite în Uniunea European care opteaza pentru utilizarea regimului UE:

-trebuie sa  fie înregistrat în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal;

-nu mai are obligatia înregistrarii în fiecare stat membru de consum (în care beneficiarul este stabilit, îsi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita );

-Organul fiscal competent este Administratia fiscala pentru contribuabili nerezidenti din cadrul Directiei Generale Regionale a Finan elor Publice Bucuresti.

Obligatii privind înregistrarea în vederea utilizarii regimului UE:

La data începerii prestarii serviciilor, prestatorul transmite în format electronic declaratia de începere a activittii sale supuse regimului special, care se completeaza si se depune, prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de ANAF, accesând sectiunea “Inregistrarea în sistemul M1SS” (www.anaf.ro/INFO UE/Mini One Stop Shop-M1SS);

Semnarea declaratiei de începere a activitatii se realizeaza prin utilizarea certificatului digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat în conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica , republicata.

Prestatorul aplica regimul special începând cu prima zi a trimestrului calendaristic urmator transmiterii declaratiei de începere a activitatii, corect completate.

Prin exceptie, în cazul în care prima prestare de servicii care poate face obiectul aplicarii regimului special este efectuata înainte de prima zi a trimestrului calendaristic urmator transmiterii declaratiei de începere a activitatii, regimul special se aplica începând cu data primei prestari, cu conditia ca persoana impozabila sa transmita declaratia de începere a activitatii cu privire la începerea activitatilor sale care pot face obiectul regimului special, pâna pe data de 10 a lunii urmatoare primei prestari. Aceasta prestare de servicii va fi declarat printr-o declaratie speciala de TVA separat pentru trimestrul calendaristic respectiv.

Obligatii privind declararea TVA:

Factura se întocmeste cu cota de TVA datorat  statului membru de consum;

Prestatorul va depune prin mijloace electronice declaratia speciala de TVA al carei model este prevazut în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 815/2012;

Semnarea declaratiei speciale de TVA se face utilizând certificatul digital calificat;

Declaratia speciala de TVA se întocmeste în euro. În cazul în care prestarile de servicii se platesc în alte monede, la completarea declaratiei, se va folosi rata de schimb în vigoare în ultima zi a perioadei fiscale de raportare. Ratele de schimb utilizate sunt cele publicate de Banca Central Europeana pentru ziua respectiva sau cele din ziua urmatoare, daca nu sunt publicate în acea zi.

OBS.: Sumele se înscriu cu valoarea exacta , fara a se rotunji în plus sau în minus la cel mai apropiat numar întreg.

Termenul de depunere a declaratiei speciale de TVA: 20 de zile de la sfârsitul fiecarui trimestru calendaristic, indiferent daca au fost sau nu prestate servicii electronice în perioada fiscala de raportare.

Termenul de plata TVA: prestatorul trebuie sa achite suma totala a taxei datorate în statele membre de consum într-un cont special, în euro, indicat de organul fiscal, pâna la data la care are obligatia depunerii declaratiei speciale.

Declaratia speciala  de TVA trebuie sa  contina  urmatoarele informatii:

-codul de înregistrare în scopuri de TVA cf. art. 316;

-valoarea totala , exclusiv TVA, a prestarilor de servicii electronice, efectuate în cursul perioadei fiscale de raportare (trimestru), cotele TVA aplicabile si valoarea corespunzatoare a -TVA datorat fiecarui stat membru de consum în care TVA este exigibil ;

-valoarea totala  a TVA datorata în statele membre de consum.

Obs: Daca persoana impozabila detine unul sau mai multe sedii fixe, în alte state membre, de la care sunt prestate servicii, declaratia speciala de TVA contine, pe lânga informatiile mentionate mai sus si valoarea totala a prestarilor de servicii electronice, care fac obiectul acestui regim special, calculat pentru fiecare stat membru în care persoana detine un sediu fix, cu precizarea numarului individual de identificare în scopuri de TVA sau a codului de înregistrare fiscala al sediului respectiv, si defalcat pe fiecare stat membru de consum.

Modificarea informatiilor înscrise eronat într-o declaratie speciala se face prin completarea si transmiterea unei declaratii rectificative, în termen de 3 ani de la data la care trebuia depusa declaratia initiala.

Evidenta serviciilor pentru care se aplica regimul special

Persoanele impozabile care aplica regimul special vor tine o evidenta suficient de detaliata a serviciilor pentru care se aplica regimul special, pentru a permite organelor fiscale din statele membre de consum sa determine daca declaratia speciala de TVA este corecta. Aceste evidente se pun la dispozitie electronic, la solicitarea organului fiscal competent, precum si a statelor membre de consum si se vor pastra pe o perioada de 10 ani de la încheierea anului în care s-au prestat serviciile.

Definitii:

Stat membru de consum = statul membru în care are loc prestarea de servicii electronice, de telecomunica ii, de radiodifuziune sau televiziune

Stat membru de înregistrare = statul membru pe teritoriul c ruia persoana impozabil are sediul activit ii economice sau, în cazul în care nu are sediul activit ii economice în Uniunea European , statul membru în care dispune de un sediu fix.

consulta un specialist

Vizualizări: 952 | Adăugat de: registra2020 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar
BannerFans.com
Autentificare

Căutare

Calendar
«  Octombrie 2016  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Arhiva materialelor

Prietenii site-ului
  • Blog-ul oficial
  • Comunitatea uCoz România
  • FAQ
  • Manual

  • BannerFans.com
    Copyright MyCorp © 2018Creaţi un website gratuit prin uCoz

    BannerFans.com